KATA bevallás, avagy a 2021-es változásokról általánosságban

KATA bevallás, avagy a 2021-es változásokról általánosságban

KATA bevallás, avagy 2021-es változtatásokról 

Mint már minden egyes évben számíthatunk arra, hogy a KATA bevallások évről- évre január 1-én újra és újra változtatnak a KATA bevallás feltételein, általában a tapasztalat szerint minden egyes évben egyre inkább szigorítanak és teszik egyre kevesebb rétegnek elérhetővé. Egyébként érdekes módon olyan jellegű változtatások jöttek ebben az évben, melyekre abszolút nem is vártunk, mi KATÁS adózók. Én személy szerint minden kedves KATA adózónak azt javaslom, hogy minden egyes évben gondolják át azt, hogy megéri-e nekik bevállalni azt, hogy egyéni vállalkozóként folytatni tovább az életüket, vagy esetleg felhagyni ezzel az életformával és elhelyezkedni egy stabil állásban. Mi példának okáért eddig a filmiparban dolgoztunk és sajnálatos módon nem folytathatjuk a KATA adózásunkat, hiszen az új törvénymódosítás szerint a filmiparban dolgozók nem folytathatják a KATA munkaviszonyukat, így sajnálatos módon egészen nehéz megoldani azt, hogy hogyan lehessen megoldani tovább ezt a lehetőséget, hiszen eddig egyértelműen ez volt a legkedvezőbb adózási forma a kisvállalkozók számára. Az alábbiakban röviden írnék arról, hogy milyen jellegű törvénymódosítások léptek érvénybe az elmúlt időszakban.

KATA bevallás, avagy a 2021-es változások az adott adózási formát tekintve

Alapvetően a törvénymódosítás egyik leginkább elsődleges és legfontosabb lépése, hogy abszolúte ellehetetlenítse az olyan jellegű csalásokat, melyeket az eddigiekben vittek véghez bizonyos KATA-ás adózók. Gondolok itt kifejezetten a burkolt foglalkoztatási jogviszonyokra és az ezekből adódó visszaélésekre. Ezek a szabályok pontosan az ilyen jellegű visszaélések folytán szigorodtak jelentősen, legalábbis az eddigi szabályokhoz képest történtek jelentős változtatások. Ugye ennek érdekében jött be a 40%-os adónak a bevezetése, mely az évi 3.000.000 feletti vállalkozónak való utalást 40%-os adóval terheli. Illetve abszolút ellehetetleníti, hogy családon belül vagy saját vállalkozáson belül lehessen pénzt mozgatni minden következmény nélkül ugyanis szintén 40%-os adóterhet szab ki azokra, akik ezt megteszik, ezzel elkerülve az eddig sajnos viszonylag gyakran megtörténő adócsalást. Valamelyest ezzel az intézkedéssel ezt nyilván ki lehet küszöbölni, de úgy hiszem teljes védettséget ez sem fog biztosítani arra, hogy bizonyos technikákkal el lehessen mosni nagyobb összegeket. Továbbá amennyiben a vállalkozás bevétele meghaladja az évi 12.000.000 forintos bevételt, akkor a 12 000 000-ót meghaladó összeg után szintén szükséges 40%-os adót fizetni. Így aztán a KATA bevallás ezeknek megfelelően változik némileg.

KATA bevallás, avagy az új adatszolgáltatási kötelezettségekről

Mint már említettem 2021 rengeteg változást hozott el a kisvállalkozók, kiadózók világában. Pontosan ezek közé a változtatások közé tartozik az új adatszolgáltatási kötelezettségek bevezetése, mely nem csupán a kiadózókra vonatkozik specifikusan, hanem az üzleti partnereit is terheli az adatkötelezettségre vonatkozó szabályok. Ugyan az eddig is fent álló 1 milliós értékhatár nem változik, viszont azon bevételeknek valamelyest tágul a köre, melyekről nem kell adatszolgáltatási kötelezettséget tenni. Az új törvény szerint a kisadózó vállalkozásoknak az üzleti vagy tárgyaló partnerrel olyan kötelezettsége van, hogy kötelessége a szerződés vagy üzlet megkötésekor az üzleti partnert írásban tájékoztatni arról, hogy ő maga és a vállalkozása kisadózó és azon belül is Kata vállalkozásnak minősül. Továbbá abban is változtatás állt be, hogy az üzleti partnerüket feltétlenül tájékoztatniuk kell a megújult adatszolgáltatási kötelezettségeken belül, hogy ha átmenetileg szünetel az adott vállalkozás, vagy akkor is, ha az abszolút megszűnt vagy folyamatban van a megszűnése. Az új adatszolgáltatási kötelezettségről szóló törvény ezt rendkívül szigorúan kezeli, és ezért kötelezi is erre a lépésre az adózó polgárait. Illetve arról is köteles tájékoztatni a KATA bevallást készítő egyén az ügyfeleit, hogy a köztük történő pénzmozgásnak, milyen határai lehetnek, és mikortól kell a 40%-os adót kifizetni, ugyanis amennyiben nem tájékoztatja az ügyfelét a Kata adózó, akkor az adatszolgáltatási kötelezettségekről szóló törvénymódosítás szerint a Kata adózót illeti a felelősség ez ügyben. Természetesen, ezen szigorítások különös mértékben érintik a kisadózó vállalkozások és a belföldi vállalkozások közötti üzletelést, ezen a területen tulajdonképpen csak egyre komolyabb szigorítások várhatóak. Így mindenképpen érdemes a kisadózó vállalkozásoknak újra megvizsgálni az ilyen jellegű kapcsolataikat és értékelni azt, hogy a változások fényében továbbra is fenntartják-e az üzleti viszonyt vagy sem.

Share