Lehetséges az elhízás kivizsgálása? 

Lehetséges az elhízás kivizsgálása? 

Egészségesen minden formában – az elhízás kivizsgálása

Az elhízás kivizsgálása sokak számára jelenthet egy új, ismeretlen területet. Sokan úgy gondolják, hogy akin van pár kiló felesleg, az rögtön beteges is, azonban a valóság ennél sokkal árnyaltabb. Lehet valaki modell alkatú, mégis betegségekre hajlamos a nem megfelelő étkezési és mozgási szokások miatt, de még az is sokat számít ebből a szempontból, hogy mennyit alszik az ember, és milyen minőségben. 

Az elhízás kivizsgálása – kinek ajánlott?

Nem fekete és fehér tehát a dolog. Láthatunk egy mackósabb testalkatú férfit az utcán, akinek magasabb a testzsírszázaléka, de mégis vastag izomréteg lapul a pulóver alatt, ami látszódik is, ha megfeszíti az izmait. Nincsenek tehát egyértelmű esetek. Sőt, lehet, hogy az ember mindent megtesz az egészséges életmód és fogyás érdekében, mégsem tudja leadni a súlyfelesleget, mert valamilyen genetikai vagy hormonális problémája van. Az elhízás kivizsgálása tehát akárki számára jól jöhet, aki meg szeretné tudni, hogy mi a kellemetlenség hátterében és hogy megtudja, milyen veszélyek fenyegetik, hogyha nem tér át egy másik életformára, ha most nem a megfelelőt követi. Egy ilyen vizsgálat után az egész életünk meg fog változni, mert sokkal tudatosabban tudunk majd élni, megelőzve egyes betegségek kialakulását. Hogyha az embernek valamilyen betegsége van, ami miatt nem tudja a szervezete kezelni a súlynövekedést megfelelően, akkor további orvosi segítséget vehetünk igénybe, ami után könnyen meglehet, hogy csak egy gyógyszer szedése mellet egyszerűen le tudjuk majd adni a felesleget, amit addig, évekig, évtizedekig lehetetlennek tűnt megtenni. 

Mit tartalmaz az elhízás kivizsgálása?

Ez persze nagyon fontos kérdés, hiszen mégis csak egy szolgáltatásról van szó, amiért az ember pénzt ad ki, így szeretné tudni, mit kap pontosan, még ha nem is ért teljesen minden szakmai kifejezést. Én a cikkemhez alapul a SYNLAB elhízás kivizsgálásához hirdetett csomagját vettem alapul, mert ár-érték arányban ez tűnik a legjobbnak, hogyha az ember jobban átböngészi a fővárosi kínálatot. Jelen pillanatban a teljes csomag 29 100 Ft, ami egy néhány ezer forinttal leakciózott ár egyébként, de az eredeti érték sem kifejezetten magasabb ennél. Azonban ennyi pénzért számos olyan vizsgálatot kapunk, amit valóban érdemes elvégeztetni, hogyha az elhízás kivizsgálása számunkra nem csak egy gyors háziorvosi látogatást jelentene. 

Szóval, ide tartozik a vesefunkciós vizsgálat, máj enzimek vizsgálata, vérképző rendszer állapotának megnézése. Ezek mind nagyon fontosak, létfontosságú szervek, amiknek a betegsége vagy nem megfelelő működése komoly problémát jelent mindenki számára. Az elhízás kivizsgálása során megnézik természetes a pajzsmirigy működését, ami a legtöbb esetben a felelős az elhízásért és számos tünete is van, illetve a mellékvese hormonális paramétereit is vizsgálják, hiszen a hormonszintek normától való eltérése szintén komoly betegségekre utalhat, nőknél a fájdalmas menstruáció és elhízás esetén ilyenkor már gyanakodni lehet a POTS-ra, ami legtöbb esetben kezelhető, de hosszan figyelmen kívül hagyva veszélyes lehet. 

A legfontosabbak mégis talán a szív- és érrendszeri problémák, amelyek az elhízás során előfordulhatnak, és ezeknek sokszor nincs is kifejezetten látható, érezhető tünete, azonban igen veszélyes tud lenni. Komoly betegség még a kettes számú diabétesz, aminek felmérése szintén prioritást élvez, hiszen a korai felismeréssel sokkal könnyebb kezelni, és megelőzhető is bizonyos esetekben. 

A teljes listát nem fogom felsorolni, mert tényleg sok különböző orvosi vizsgálatról van szó, így érdemes lehet átböngészni az oldal kínálatát, ahol részletesen leírják ezeket, és persze arra is kitérnek, hogy kinek ajánlják, milyen körülmények között az elhízás kivizsgálásához a csomagot. 

Így lehet egyszerű és gyors az elhízás kivizsgálása

A legjobb az elhízás kivizsgálása csomagokban, hogy csupán egyetlen napba belefér minden vizsgálat. Ez azért is jó, mert ezekre a kezelésekre rá kell készülni, előtte egy fél napig nem szabad enni, csak vizet inni, és három napon át le kell csökkenteni a szénhidrát fogyasztását is, már ha eleve többet szoktunk bevinni a megfelelő mennyiségnél. Emellett, hogyha az embernek nincs egy olyan megbízható orvos ismerőse vagy háziorvosa, aki elmagyarázná neki a leletek jelentését, akkor kérheti a SYNLAB-nél szakember konzultációját, így sokkal egyszerűbben el tud majd igazodni, hogy hogyan is tovább az eredményekkel. 

Az elhízás kivizsgálása tehát sok szempontból egyszerű, egy vagy konzultációval két időpont összesen, így nem kell az egész éves szabadságot rászánni, és sokszor még munkaidő után is igénybe lehet venni, attól függően persze, hogy nekünk személy szerint milyen a beosztásunk. Mégis, ez a két alkalom és néhány tízezer forint teljesen meg tudja változtatni az életünket pozitív irányba, és nagy súlyt vehet le a vállunkról, nem csak képletesen értve. Mindenképpen ajánlani lehet tehát ezt és az ilyen csomagokat. 

Share