Maradj biztonságban a koronavírus PCR teszttel

Maradj biztonságban a koronavírus PCR teszttel

Mi is az a koronavírus PCR teszt?

Az elmúlt néhány hónapban meghatározta a koronavírus az életünket. Számos korlátozásnak lehettünk elszenvedői. A vírus azonban nem csak az iskolák, egyetemek és boltok bezárását, a fesztiválszezon elmaradását jelenti, habár a legtöbben csak ennyit érzékeltünk belőle. Azok számára azonban, akiknek a családjában megbetegedett valaki, vagy ők maguk kapták el a vírust, ez egy még komolyabb esemény lett az életükben. A koronavírus PCR teszt az egyik tesztelési mód, amellyel megállapítják, ki betegedett meg. Ehhez azonban pontosan tudni kell, mik is a koronavírus tünetei, és mikor forduljunk orvoshoz, illetve melyik tesztelési módot válasszuk.

Mikor van szükség a koronavírus PCR tesztre?

A koronavírus tüneteit bizonyára mindannyian ismerjük már. A náthához hasonló, levertséggel, köhögéssel, lázzal, általános fáradtsággal járó betegedés, amelyhez ritkábban hasmenés és fejfájás is járul. Egy általános náthához képest azonban sokkal veszélyesebb megbetegedésről van szó, amely tüdőgyulladáshoz hasonló tüneteket eredményezhet, és komoly fenyegetést jelent a tüdők számára, amelyek akár életveszélyesek is lehetnek, ezért van szükség a megelőzésre, és persze arra is, hogy vigyázzunk egymásra. Így tehát ha tüneteket észlelünk magunkon, különösképpen ügyelve a lázra, akkor a környezetünk és a saját egészségünk érdekében is minél előbb forduljunk orvoshoz. Ez lesz az első lépés, amit tennünk kell. Ne személyesen keressük fel az orvosunkat, mert az utazás és a várakozás során esetleg másokat is megfertőzhetünk, hanem telefonon keressük fel az illetékeseket, akik majd segítenek nekünk a további lépésekben. Ha úgy gondoljuk, hogy betegek vagyunk, akkor a koronavírus PCR teszt lehet a segítségünkre. Sokan azonban nem érzik így, mégis szeretnék tudni, hogy fertőzöttek-e. Ha valaki koronavírusos személy közelében járt, már most is beteg lehet, a vírus tüneteinek első megjelenése ugyanis két hét után várható. Ebben az esetben is igénybe vehetünk egy gyorstesztet, amelynek a pozitív eredménye esetén elvégezhető a koronavírus PCR teszt és az ELISA vizsgálat elvégzése is.

Hogyan működik a koronavírus PCR teszt?

Sokak fejében megfordulhat a kérdés: mit is mutat meg a koronavírus PCR teszt. Ez egy olyan vizsgálat, amely a sejtekben a vírust mutatja ki. A mintavétel előnye, hogy fájdalommentes. Egy vattás fejű pálcika segítségével mintát vesznek a garatfalról és az orrjáratban található nyálkából, amely gyakorlatilag néhány másodperc alatt készen is van, majd ezt a mintát juttatják el a laborba. Felmerülhet a kérdés, a betegség mely szakaszában lehet elvégezni ezt a tesztet. A jó hír az, hogy a koronavírus PCR teszt már a tünetek megjelenése előtt, tehát az első átlagos két hétben is képes kimutatni a megbetegedést a sejtekben. Ami azonban még ennél is előnyösebb a koronavírus PCR tesztben, hogy nem csak az aktív tünetek folyamán, illetve azok előtt képes eredményt adni, hanem már a tünetmentes kigyógyult állapotban is, még két teljes hétig. Ez főképp a vírus terjedésének nyomon követésében van az egészségügyi szervek segítségében. Fontos tudni azt, ki honnan kaphatta el a vírust, ezáltal kik veszélyeztetettek a betegségben.

Mi a koronavírus PCR teszt kémiai háttere?

A PCR nem más, mint a polimeráz-láncreakció rövidítése, ami a koronavírus örökítő anyagát reakciói alapján ismeri fel. Ha megtörtént a felismerés, akkor elkezdeni az anyag szaporítani a vírust nagyobb mennyiségig, így a koronavírus megállapítása egyszerűbb, és ebből fakadóan biztosabb is lesz.

A koronavírus PCR teszt határátlépésért

A koronavírus PCR tesztet több országban is elfogadják a határátlépésben most, hogy már megnyitották a határokat, azonban nem mindenhova mehetünk szabadon kedvünk szerint, így egy érvényes negatív koronavírus teszt mindig jól jöhet a zsebünkben, ha sokat utazunk. Azonban sajnos nem egységes, hogy melyik országban melyik fajta tesztet fogadják el a határátlépéshez, ezért mindenképpen utána kell nézni, mielőtt még elindulnánk egy késő nyári vakációra az ország határain kívül.

Jobb félni mint megijedni a koronavírus PCR teszttel

Habár egyre jobban „unjuk” a koronavírusos híreket és intézkedéseket, mégsem hagyhat alább a figyelmünk most, hogy arányaiban kevesebb a megbetegedés. Fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő maszkviselésre, ne az orrunk alá tűrve hordjuk az eltakaró ruhadarabot, sálat, kendőt, mert úgy nem érvényesül megfelelően a védelem. Fontos a folyamatos kézfertőtlenítés, ami manapság nem is olyan nehéz, tekintve, hogy gyakorlatilag minden üzlet bejáratánál van erre lehetőségünk. Innentől kezdve pedig tényleg nincs más dolgunk, mint megfelelő távolságot tartani a többi embertől, és aki biztosra akar menni, hazaérve a ruháit is lecserélheti. Ezek nem eget rengető megszorítások, azonban sok ember életét és egészségét megkímélhetjük, illetve megmenthetjük velük, ezért tényleg érdemes betartani ezt a néhány intézkedést a saját- és a közösség érdekében is, még ha nem is mindig kellemesek ezek a dolgok.  

Share