Nem tudod, mit ajándékozz idén? Itt a karácsonyi fotóstúdió

Nem tudod, mit ajándékozz idén? Itt a karácsonyi fotóstúdió

Mi az a karácsonyi fotóstúdió?

Csak, hogy biztosan mindenki képbe kerüljön, először tisztázzuk, mi is az a karácsonyi fotóstúdió. Minden valamire való tananyag a fogalom meghatározással kezdődik, tegyünk hát így mi is. Szóval a karácsonyi fotóstúdió a berendezett fotóstúdió bérlés egyik válfaja. A berendezett stúdió bérlés az az alkalom, amikor a fotózási helyszín nem, hogy beltéren van és ilyen olyan hátterek, megvilágítás váltogatásával történik a fotózás, hanem tematikája is van a berendezésnek. Ebből több féle létezik. Lehet egy adott kor – a vintage például nagyon megy – de lehet egy alkalom is, mint például az ünnepek.

Karácsonykor egy felől összegyűl a család és jó alkalom adódik egy nagy családi fotózkodást tartani, másfelől az ünnepek előtt is készíttethetjük őket, hogy megfelelő ajándékkal tudjuk szeretteinket meglepni vagy a képek vagy képeslap formájában. Persze a cégek is kapva kapnak az alkalmon és céges karácsonyi bulikon is megtalálhatjuk az ünnepi fotóssarkot. Miben más ez, mint egy hagyományos fotózás? Egyáltalán milyen egy általános fotózás?

Hagyományos vs karácsonyi fotóstúdió

Alapvetően mindkét verzióban beltéri fotózást kell elképzelnünk. Ez azt jelenti, hogy a tér valamelyest alakítható – ez a fotós nagy öröme. Tudja a tér bizonyos elemeit variálni, a fényeket, árnyékokat a kedve szerint igazítani, ezáltal biztosra mehet, hogy a legjobb minőséget tudja kihozni a képekből. Emellett azonban a fotóstúdió berendezése egyfajta tematikát követ a karácsonyi fotóstúdió esetében. Ez azt jelenti, hogy a háttér, a bútorok, a ruha, és az esetleges kiegészítők, mint mind a Karácsony körül forognak. Valószínűleg lesz egy feldíszített fenyőfa, piros rudolf orr, téli díszek, műhó, akármi.

Persze a karácsonyi fotóstúdió berendezése is változó lehet, mert karácsonyi stílusból is számtalan létezik. Lehet randa pulcsis, hatalmas manópapucsos giccses-gagyi de mókás karácsonyt tartani élénk színekkel, hatalmas, látványos kiegészítőkkel. Lehet meghitt, a havas fennkölt téli táj szépségére alapozni és ezt az ezüstös ragyogást bevinni a csendéletbe. És lehet rönkházas, kandallómeleges, műhavas természetközeli verziót is csinálni. Akár egy esküvőn, a színvilágot is megbeszélhetjük előre a fotóssal, így a karácsonyi fotóstúdiót ő úgy rendezi be, hogy már előre passzoljon az öltözékünkhöz.

Mik a karácsonyi fotóstúdió technikai feltételei?

Alapvetően a karácsonyi fotóstúdió egy indoor fotóstúdió, erről már beszéltünk. Ám az nem lesz elég, ha pusztán beltérivé avanzsáljuk a fotózkodást. A számtalan részlet, mondhatni díszlet, amibe belecsöppenünk, nem beszélve a sok-sok kiegészítőről, ami mind remek alkalmat ad az interakcióra, rengeteg fényt felvesz. Nem csupán egyedül pózolunk egy egyszínű háttér előtt, hanem számtalan elem közé ülünk be. Sokkal naposabb területre van szükség és ezt a legjobb, ha nem mesterséges fényekkel érjük el. Persze rásegíthetünk vele, de sokkal szerencsésebb, ha már eleve sok a természetes fény.

Éppen ezért a legjobb karácsonyi fotóstúdiók egyben fényműhely fotóstúdióként is funkcionálnak. Általában arról van szó, hogy az évközben napfény fotóstúdió szerepét betöltő műhelyt erre az alkalomra berendezik és így lesz belőle karácsonyi fotózás helyszín. Ez érthető, hiszen ki akarna Júliusban Karácsonyi képeket csinálni? A fotóstúdió berendezése adja valójában az ünnepi hangulatot, így a lényeg a műhely megfelelő technikai felszereltsége, a berendezés igazából másodlagos, de jobb, ha van, mintsem a fotósnak kelljen azt is berendezni.

Hol béreljünk karácsonyi fotóstúdiót?

A studio lightroom fotóstúdió Budapest belvárosában számtalan műhelyben megtalálható, így ha ezeknek akár egy kis hányadát is „átöltöztetik” karácsonyra, már biztosan találunk olyan stílusút, ami a kedvünkre van. Más nagyobb városokban is lesz alkalmunk különféle stúdiók közt válogatni, így leginkább azt érdemes figyelembe venni, hol jobban a technikai adottságok. Erre valószínűleg a fotós tud leginkább válaszolni, így ha mi magunk keveset konyítunk a témához, érdemes az ő szakmai véleményére hagyatkozni. A karácsonyi fotóstúdió lefoglalása előtt mindenképpen találkozzunk a fotósunkkal, hogy megismerkedjünk és az igényeinket, céljainkat tisztázzuk.

Ezt a lépést semmiképpen se hagyjuk ki, hiszen a mi elmondásaink alapján fog ő aztán válogatni és a berendezést is ez alapján választja majd. Arra is fontos emlékeztetni magunkat, hogy bizony egy kissé katalógus szerű lesz a berendezés. Hiszen nem lehet személyes, mert utánunk másnak fogják kiadni. Ez természetesen azt is jelenti, hogy álomszerű lesz a kép, de senki sem hiszi majd el, hogy ilyen tökéletesen áll minden az otthoni fán. Ez egy idilli kép lesz, nem a valóság. Ne álljunk le átrendezni a berendezést a karácsonyi fotóstúdióban. Inkább beszéljünk meg mindent jó előre a fotóssal, mintsem ott helyszínen jöjjön ránk a rámolhatnék, meg, hogy ezt vagy azt nem-e lehetne.

Emellett ne hagyjuk az utolsó pillanatra a fotózást. Ugyanis a fotósnak is idő, míg retusálja a képeket, pláne, ha más megbízásai vannak, akár két hetet is igénybe vehet. Úgyhogy ha ezt akarjuk még az ünnepek előtt kiküldeni, akkor kössük fel a gatyát és már novemberre foglaljunk időpontot.

Share