Milyen kutyaeledelt válasszunk?

Milyen kutyaeledelt válasszunk?

A kutyaeledel fontossága

Akárcsak az emberek, úgy az állatok számára is igen fontos a megfelelő tápanyagokban gazdag és kiegyensúlyozott életmód, azon belül is az étkezés. Emellett ügyelnünk kell arra is, hogy bizony a kiskedvencünk nem ember, mindegyik fajnak más és más igényei vannak. Mielőtt háziállatot vásárolnánk, gondosan járjunk utána, milyen korban mennyi és milyen táplálékot előnyös adni számára, emellett pedig azt is nagyon fontos tudnunk, mi lehet mérgező a számukra. Az elkövetkezőkben a kutyaeledelekről szeretnék kicsit bővebben beszélni.

Milyen minőségű kutyaeledel megfelelő?

A kutyák húsevő állatok, éppen ezért a táplálékuk nagy részét ennek kell kitennie. Emellett fontosak még számukra az olyan állati eredetű ételek is, mint a zsír, a tojás és a tejtermékek. Azonban nem csak ezeket képesek megemészteni. Az emberhez való csatlakozásuk óta már számos olyan tápanyagot is képesek megemészteni az evolúciónak köszönhetően, amelyet korábban még nem voltak képesek. Ilyenek például a zöldségek, amelyek ugyan nem helyettesítik a hús és állati termékeket számukra, mégis jó ötlet az étrendjük színesítésére, habár a húsevő állatoknak nem nagy kedvence általában az ilyesfajta koszt. Régen a kutyákat az ebédből/vacsorából megmaradt étellel etették, így hozzá kellett szokniuk az ilyen ételekhez. Manapság is előfordul, hogy egy-két jó falatot a családnak már nem sikerült elfogyasztania, a kutyus pedig egyébként is nagyra nyílt, könyörgő szemekkel nézi az asztalt – ilyenkor persze mi sem vonjuk meg tőlük ezt a kiváltságot. A legtöbb esetben mégis inkább a kutyaeledelt választjuk, hiszen azok speciálisan a kedvenceink igényeihez készültek, így a választásukkal gondoskodó gazdiknak érezhetjük magunkat.

Hol keressünk kutyaeledelt?

Számos állatkereskedést találhatunk városszerte, illetve valamennyi élelmiszerbolt kínálatának is a része az állateledel árusítása, ha azonban az otthonunk kényelméből szeretnénk tájékozódni és rendelni inkább a cipelés helyett, erre is találhatunk megoldást, ilyen például a https://www.petnet.hu/alkategoria/KUTYA_KUTYATAP_KUTYAELEDEL-4 oldal. Itt nyugodtan válogathatunk a széles kínálat között, szűrhetünk a kutyánknak megfelelő életkor szerinti tápokra, emellett megadhatjuk a kutyánk testméretét, hogy még könnyebb legyen a választás, illetve a preferált eredetű húst is. Emellett még arra is gondolnak az ilyen oldalak, hogy az érzékeny emésztésű vagy valamilyen allergiával küzdő kutyáknak is megfelelő tápot tudjanak adni. Az pedig már tényleg a legalapvetőbb, hogy tudunk szűrni száraz tápok, pástétomok és nedves eledelek között is, hogy mindenképpen megtaláljuk a megfelelőt.

Miért előnyös kutyaeledelt választanunk?

A házi koszt alig egy-két napig áll el a hűtőben, a minősége pedig folyamatosan romlik. Már ezért sem érdemes emberi étellel táplálni a kedvencünket, hiszen a tápok hónapokon keresztül, sőt, néha évekig is eltarthatók. Az elkészítéssel sem kell bajlódnunk, hiszen a kutyaeledelt nem kell melegítenünk vagy további hozzávalókat hozzátennünk. Elegendő kinyitnunk a zacskót vagy felnyitnunk a konzervet és kiadagolnunk, a kutyánk máris fogyaszthatja a finom lakomát.
Emellett a fontos már tényleg csak az, hogy olvassuk el a csomag hátulját, hiszen ott találjuk majd meg az összetevők listáját. Olyan tápot válasszunk, amely szinte vagy teljesen a kutyák természetes étrendjébe tartozó elemeket tartalmaz. Nézzük meg a fehérje és zsírszázalékot is az adatok között. A fehérjének azonban nem csak a számértéke fontos, hanem az is, hogy milyen fehérjéről beszélünk, és abból mennyi képes felszívódni az emésztés során.

Az, hogy mennyi zsírt és fehérjét tartalmazzon az eledel, persze már fajtafüggő. Érzékenyebb kutyáknál komoly problémákat okozhat, hogyha túl sok zsírt esznek. A fajta mellett pedig attól is függ ez, mennyi fizikai munkát végez a kutyánk, de általánosságban elmondható, hogy nem jó, ha ez az érték 20-30 százalék felett van, míg a hús legyen legalább 16 százalék. Fontos azt is figyelembe vennünk, hogy a kutyánk élvezettel, szívesen fogyasztja-e a tápot vagy sokszor otthagyja a tálban a maradékot, hiszen ő is tudja, mi a jó számára. Ha szívesen eszik belőle és hosszútávon is egészséges marad, tehát nincsenek emésztési gondjai, a szőre fényes marad, a kedve a szokásos vagy a korábbinál jobb is, illetve nem lesz tőle fáradékony, talán megtaláltuk az igazit. Azt is fontos elmondani, hogy a kedvencünk is lehet allergiás egyes élelmiszerekre, nem csak mi, így új táp választásakor különösen ügyeljünk az eb reakcióira.

Mennyi kutyaeledelt fogyasztanak a kedvenceink?

A kölyökkutyák már néhány hét szoptatás után fokozatosan áttérnek az etetésre. Ahogy az embercsecsemőknél, úgy náluk is érvényesül a sokszor keveset szabály. Tehát néhány óránként érdemes nekik nem túl sok tápot adni. Négy hónapos kortól már áttérhetünk a kétszeri-háromszori etetésre is, kezdetben azonban fontos, hogy olyan tápot válasszunk, amit a kiskutyák is képesek elrágni (tehát ne száraz tápot), illetve érdemes kifejezetten a koruknak megfelelő kutyaeledelt választani számukra.

Share