Hogyan válassz csaptelepet?

Hogyan válassz csaptelepet?

Van ideális csaptelep?

Én azt mondom, csaptelep, te azt mondod mosdó? Téves. Férfiaknak vélhetően magától értetődő, de asszonytársaim kedvéért, kik életükben nem kellett használják ezt a szóösszetételt, amíg lakberendezői babérokra nem törtek volna: a kádban, a mosogató felett is csaptelep van. Igazából a mosókonyhában is van, csak sokunknak nincs mosókonyhája. De lényeg a lényeg, sok helyen találkozunk vele, valahányszor tekergetünk valamit, hogy aztán víz folyjon belőle.

Azon túl, hogy számos helyen alkalmazzuk, az sem mindegy, hogy mire kell. Mert van, ahol elég, ha csak van, máshol pedig szeretnénk, ha nem rondítaná el a helység összképét. Mindezek mellett olyan funkciókkal is szolgálhatjuk saját kényelmünket, amik nem alapfeltételek. Érdemes tehát nem az elsőt megvenni, hanem elszórakozni kicsit a csap megtervezésével is. Hogyan is csináljuk?

Milyen csaptelepek vannak?

Végtelenül egyszerű a besorolás, mert a felhasználási hely alapján teszünk különbséget a csaptelepek között. Tehát van:

 • konyhai (ez a mosogató)
 • fürdőszobai mosdó
 • zuhany
 • kádtöltő és zuhany (ahol kád és zuhany van együttesen, ezt találod)
 • kád-, mosdó töltő, azaz KMT (ez az, amikor jó messzire kilóg a csap feje)
 • bidé (ó igen, a bidé egy külön kategória)

Csaptelep választás: miket mérlegelj?

Csaptelep márkák közt válogatni nem könnyű, mert – hacsak nem ilyen munkakörben forgunk, vagy nem eleve érdeklődésünk – a nagyjával most találkozunk életünkben először. És senki meg nem mondja, hogy ez egy megbízható, ismert márka-e, vagy valami ismeretlen kínai? Úgyhogy érdemes olvasgatni az értékeléseket, hány vélemény alapján gyűltek össze, mekkora múltja van a kiszemelt cégnek. Mert még akkor is, ha sejtjük, hogy egy olcsó, dizájnos csap kialakítása nyilván a minőség rovására történt, azért jó tisztában lenni vele. Mert ha hajlandóak vagyunk nagyobb összeget áldozni annak érdekében, hogy minőséget és dizájnt is kapjunk, akkor viszont pláne nem akarjuk mondvacsinált bizalomra építeni ezt a kiadást.

És akkor ismerkedjünk megy egy újabb kifejezéssel: vízkiállás. Ez konyhanyelven azt jelenti, hogy merre folyik a víz. Mármint a víz mindig a gravitáció hatására a föld középpontja felé, köznyelven szólva „lefelé” folyik, de nem mindegy, hogy függőleges függesztésű, mint a kádnál, zuhanynál, vagy vízszintes, mint a mosdónál, mosogatónál? Ez alapján megkülönböztetünk fali-, illetve álló csaptelepet. Igazából egyszerű ez, mint az egyszer egy.

A továbbiakban is érdemes először a műszaki paraméterek alapján szűkíteni a kört, és később venni csak elő az esztétikát. Ugyanis semmire nem megyünk a szép küllemmel, ha nem fér oda. Úgyhogy nézzük meg, mi van, ha a csaptelep mosogató fölé kerül. Ugyan nem a legolcsóbb, de nagyon praktikus a kihúzhat zuhanyfej és sokban megkönnyíti a kézi mosogatást.

Ha pedig a csaptelep kádhoz, zuhanyhoz lesz, választhatunk termosztátos funkciót is. Ebben az esetben a csap érzékeli a vízáram hőfokát, sőt be is állíthatjuk. Kicsit úgy gondoljunk rá, mint vezetéskor a tempomatra. A rendszer tartani fogja ezt a hőfokot akkor is, ha közben a család másik tagja mosogatni kezd és leesik a víznyomás.

Persze vannak egyéb extrém funkciók is, mint a hőfok szerint színeváltó vízsugár megvilágítás, szíve joga mindenkinek olyan kütyüt beszerelni a lakásába, amilyet szeretne. Egyelőre azonban maradjunk meg a fővonalon, és nézzük meg, milyen szempontokat vegyünk még figyelembe?

Működése szerint a csaptelep..

Gyakorlatilag egy csaptelep alkatrész alapján fogjuk ezeket a típusokat megkülönböztetni: azon alkatrész alapján, ami szabályozza a vízmennyiséget és hőfokot. Így tehát van:

 • tekerőgombos (más néven klasszikus, retro, avagy hagyományos)
 • egykaros
 • nyomógombos
 • infrás – szenzoros
 • kihúzható kígyófejes (ezt emlegettem a mosogatónál)

Hogy pontosan milyen mellett döntünk, nagyrészt a saját ízlésünk, szokásaink függvénye. Nyilvános helyeken, hotelekben, bevásárló központokban szeretik a szenzorosat, mert véletlenül sem marad úgy, nem folyatja fölöslegesen a vizet. Persze a vendégeknek ez csak akkor nem okoz kényelmetlenséget, hogyha megfelelően van beállítva a mozgásérzékelő. A kígyófejes előnyeiről esett már szó, az pedig, hogy tekerős, egykaros, vagy nyomógombos, igazából az egyéni ízlésünktől függ.

Csaptelep dizájn

A csaptelep szerelés érdekében már minden szükséges műszaki információn túlestünk, leszűkítettük a kört, most végre hódolhatunk a küllemnek is. Ha egyszerre több csapot szerelünk fel egy helységben – ez valószínűleg a fürdőszoba lesz – érdemes egy termékcsaládon belül maradni. Ezek biztosan passzolnak majd egymáshoz és nem kell azon aggódnunk, hogy elüt valamelyik élesen a másiktól, ha felszereltük.

A másik szempont a használat. Ha rendszeresen vödröt töltünk vele, érdemes úgy kialakítani a kiállást, hogy oda is férjen a csap alá. Elgondolkodhatunk még a perlátor állíthatóságán – hova is menjen a vízsugár, milyen vízmennyiségben? Valahol ez is a dizájn érzethez ad hozzá, ha a látványhoz közvetlenül nem is, az élményhez igen.

Az pedig, hogy pontosan milyen formája is lesz annak a csaptelepnek, bátran bízzuk az ízlésünkre, ezek után már nem választhatunk rosszat!

Share