Kipróbáltam az autóklíma tisztítást

Kipróbáltam az autóklíma tisztítást

 Professzionális autóklíma tisztítás

Új sofőrként nem is tudtam korábban, mi az az autóklíma tisztítás, de sajnos saját káromon tapasztaltam meg, hogy alaposabban utána kell járni az autóval kapcsolatos dolgoknak, mert a folyamatos ellenőrzés, javíttatás és tisztítás biztosítja, hogy hosszú éveken át használhassa az ember az autóját. Most már alaposan áttanulmányoztam, hogy milyen szükséges dolgokat kell milyen időközönként elvégezni a kocsin, így sokkal magabiztosabban állok a vezetés elébe is. Az autóklíma tisztítás az egyike a legfontosabb ilyen tevékenységeknek. A klíma elzárt része az autónak, éppen ezért a takarítása nem egyszerű feladat. Mint autótulaj, nem is nagyon tehetünk vele saját kezűleg semmit, mert a takarítás nem professzionális módon akár több kárt is okozhat, mint hasznot. Folyadékkal mindenesetre ne próbálkozzunk, mert az lefolyva több műszert is tönkre tehet. Ezért csak a profi segítséget érdemes bevetni.

Mikor van szükség az autóklíma tisztításra?

Az autóklíma tisztítást érdemes néhány havonta elvégeztetni, hogy biztosra menjünk. Vannak azonban árulkodó jelek, amik arra utalnak, hogy itt az ideje a tisztításnak. Ennek legmarkánsabb megjelenése a kellemetlen szag. Itt pedig tisztáznunk kell, mi is a probléma azzal, hogy nincs tisztítva a klíma. Mivel ez egy belső térrel rendelkező műszer, ezért a tisztítása problémás, a bejutás bizonyos lények számára azonban annál egyszerűbb. Ilyenek például mikroszkópnyi méretű baktériumok vagy bizonyos penészgombák, apró rovarok és persze a levegőben kavargó por. A probléma az, hogy ezek a klímába bejutnak ugyan, de onnan ki már nehezebben hozhatók. Főleg a penészgombák léte zavaró, hiszen sokan allergiások lehetnek rájuk, ami kifejezetten zavaró lehet és erőteljes lehet, mivel a kocsi egy kis levegőtérfogatú, zárt tér. Számomra ez nem okoz gondot, azonban viszonylag sűrűn fuvarozom az egyik barátnőmet, aki viszont rosszul viseli az utazást, eddig nem is értettük, hogy miért van ez.

Milyen az autóklíma tisztítás?

Gyors, egyszerű és alacsony költségű. Röviden így tudnám jellemezni a szolgáltatást, amit itt kaptam: https://cool-mobil.hu/klimatisztitas-fertotlenites/ Először azt hittem, napokat vesz majd igénybe, így hallgattam az elvégeztetését, azonban ez nagy hiba volt. Nem szabad sokáig húzni a dolgot, mert a szag csak rosszabb lesz, ami sok kellemetlenséggel jár. Volt, hogy ismerős stoppolt a két város között, és már éppen fel akartam volna venni őt, amikor eszembe jutott a kellemetlen szag, és hogy mit gondolna rólam, hogyha ezt megérezné. A helyzet pedig csak még rosszabb lett, mert így viszont a kínos helyzet abból alakult ki, hogy nem álltam meg őt felvenni, így gyalogolnia kellett hazáig. Ez volt az utolsó csepp a pohárba, és el is mentem már másnap az autóklíma tisztításra. Másoknak csak ajánlani tudom, hogy ezt a pontot már ne várják meg, és tanuljanak az én káromból: ha a legkisebb szagot is érzik a kocsiban, itt az ideje az autóklíma tisztításnak.

                Az ózonos autóklíma tisztítás

Az ózonos tisztítással próbálkoztunk először. Mint megtudtam, ez remek módja a tisztításnak, mert nem csak a klíma belsejébe jut el a gáz, hanem a belső keringés bekapcsolásával a kocsi minden egyes pontjára. Ez azért nagyon fontos, mert a fent már említett penészgombák nem csak a klíma belsejében élnek ezen a ponton. Ahogy használjuk a műszert, a levegővel együtt bejutnak az utastérbe, és ott szaporodhatnak tovább. Ilyenkor megülnek a szőnyegen, az üléshuzaton, a kormányon, még az ablakokon is. Belefurakodnak apró voltuk révén a legkisebb lyukba is, de erről majd az ultrahangos autóklíma tisztításnál írok bővebben. Szóval az utastér tisztítása éppen olyan fontos, mint az klíma belsejének fertőtlenítése, mert ha ezt a lépést elmulasztjuk, akkor tulajdonképpen magunkkal toltunk ki, hiszen így a nem szívesen látott vendégeink könnyedén visszajutnak a klíma belsejébe, ahol kedvükre szaporodhatnak. Az ózonos autóklíma tisztítás pedig éppen ezt akadályozza meg, és csupán fél órát vesz igénybe.

                Az ultrahangos autóklíma tisztítás

Ahogy azt már említettem, a legapróbb helyekre is képesek eljutni ezek a gombák és baktériumok. Az anyag töréseibe, a hajlatokba, a műszerek közé. Ahhoz, hogy ezektől is megszabaduljunk, már egy még profibb segítségre, az ultrahangos tisztításra lesz szükségünk. Számomra azért volt ez létfontosságú, mert a barátnőm allergiája elég komoly volt. Így mindenképpen szerettem volna, hogyha a továbbiakban kényelmesen tud majd utazni mellettem.

Én csak ajánlani tudom mindenkinek az autóklíma tisztítást, mivel azóta teljesen megváltozott az illat az autó belsejében. Pontosabban, most már nem szagot érzek, hanem illatot egy illatosítónak köszönhetően, azonban a klíma továbbra is semleges maradt, és remélem még néhány hónapig az is marad. Azután azonban akkor is el fogom végeztetni az autóklíma tisztítást, hogyha egyébként még semmi kellemetlenséget nem érzek, csak hogy biztos legyek a dologban, és nyugodtan üljek be a kocsiba minden reggel, amikor dolgozni megyek. Másnak is ajánlom ezt a módszert.

Share