Nemsokára október, és ha október, akkor látás hónapja!

Nemsokára október, és ha október, akkor látás hónapja!

A látás hónapja 2021-ben is megrendezésre kerül

A látás hónapja már több éves hagyománnyal rendelkezik, amely idén sem törik meg! Aki még csak most hallott róla először, annak elmondom, hogy ez a kezdeményezés évek óta sikeresen működik. Az embernek alapvetően évente – hogyha szemüveges – vagy kétévente – hogyha jól lát – el kéne látogatnia szűrővizsgálatra. A szemünk épsége nagyon fontos, mégis sokan figyelmen kívül hagyják ezt a lehetőséget, nem szívesen mennek el a szűrővizsgálatokra. A legtöbb ilyen vizsgálatnál ez nem is csoda, hiszen kellemetlen, némelyik fájdalommal is jár. A szemvizsgálatnál semmi ilyesmiről nincs szó, könnyen és egyszerűen el lehet végeztetni, csupán egy kis időt kell rá szánni. Azonban, hogy eloszlassam a kételyeket, le is írom a dolog menetét.

A látás hónapja: erre számítsunk. A szemvizsgálat

A látás hónapja keretében most sok optikában ingyenesen végeztethetünk el szemvizsgálatot. Máskor ezek több ezer forintba kerülnek, most azonban csak egy időpontfoglalásnyira vannak tőlünk. A szemvizsgálat, ahogy azt már feljebb említettem, fájdalommentes és viszonylag kevés időt vesz igénybe. Általános kérdések után következik egy tábla, amit már mindenki jól ismer. Hogyha jól felismerjük a kisebb számokat is, akkor nincs is sok már hátra, ha azonban valahol elakadunk, akkor jöhet a próbaszemüveg, amibe különböző lencséket helyez a vizsgálatot végző személy, ezzel állapítva meg, milyen dioptriát kell majd alkalmazni. Ezt mindkét szemmel és a két szemmel együttesen is el kell végezni, hogy se túlkezelve, se alulkezelve ne legyen a szem.

látás hónapja1_2

Hogyha ezzel végeztünk, akkor jöhet a monitoros vizsgálat, ami már tényleg csak 1-2 percet fog igénybe venni. Hogyha cilindert is vizsgálnak, akkor pedig szintén csak egy ábrára kell néznünk ahhoz, hogy megállapítsák, milyen különleges lencsére lesz szükség. A cilindert nagyon laikus módon egyfajta elhomályosult látásként tudnám leírni, amit általában egy óra ábráján vizsgálnak. Meg kell mondanunk, hogy hány óránál látjuk a homályos részt, így könnyebben beazonosítható az általában kisebb szemprobléma.

A látás hónapja és az akciók

A látás hónapja nem csak a szemvizsgálatokról szól azonban. Az optikák ilyenkor nagy kedvezményekkel várnak bennünket. Online optikákban is számos jó akcióra találhatunk, hogyha egy kicsit jobban átböngésszük a lehetőségeinket, ezért érdemes szétnézni: https://eoptika.hu/optika/latas-honapja.html. A kedvezményeknek hála akár több ezer forinttal kevesebb összeget kell kiadunk a szemüvegünkre. Ezt személyesen és online is igénybe vehetjük, szóval nem kell attól tartanunk, hogy a jó akciókat mind lecsapják majd a kezünkről.

Hogyha valaki már régóta tervezi, hogy egyszer elmegy megnézetni a szemét vagy a régi szemüveg lecserélésére nem tudta eddig rászánni magát, akkor eljött az ideje, hogy a terveink szerint cselekedjünk! Mikor, ha nem októberben, a látás hónapja keretei között? Így karácsonyra már kristálytisztán láthatjuk majd a család boldog mosolyát az ajándékokat látva, vagy éppen egy kedves rokont, családtagot vagy barátot lephetünk meg egy új szemüveggel.

Napszemüveg és látás hónapja?

Akár napszemüveget is csináltathatunk ebben a hónapban. Habár ezután a hideg évszak következik, és nem lesz rá szükségünk, az igazán praktikus ember mindig előre gondolkozik. Most a látás hónapja keretein belül olcsóbban vehetjük meg a dioptriás, márkás darabunkat, ami néhány hónappal később sokkal többe került volna. A napszemüvegdivat pedig nem olyan gyorsan változó, egy-egy darabot szinte mindenki éveken át hord, így mindenképpen érdemes a jobb minőségbe fektetni a pénzt. Hogyha a szemünk nem romlik tovább (ez általában csak fiatalkorban jelent problémát), akkor hűséges társunk lehet a látás hónapján szerzett napszemüveg az elkövetkező nyarak során.

látás hónapja1_1

A látás hónapja – mit lehet tenni, ha lemaradtunk?

Habár még messze van a látás hónapjának egyáltalán csak a kezdete, azért érdemes minél előbb foglalni időpontot szemvizsgálatra, hogyha szeretnénk ingyenesen elvégeztetni a szűrést. Ha lemarad az ember azonban, akkor sincs sok veszve, néhány optika még néhány héttel október után is fenntartja az akciókat vagy az ingyenes vizsgálatot. Online optikák esetében pedig remek lehetőség, hogy az akciók folyamatosak, és folyamatosan változnak. Így például a keretek közül mindig találhatunk olyan darabot, amit szívesen viselnénk, és még néhány százalékot le is faraghatunk az árából. És persze jövőre is lesz majd látás hónapja.

Érdemes tehát minél előbb foglalni időpontot, és kihasználni minden akciót, kedvezményt és egyéb lehetőségeket, amiket ez a hónap és ez a remek kezdeményezés kínál számunkra. Talán éppen így fogjuk megtalálni életünk keretét vagy napszemüvegét, amit egyúttal kedvező áron meg is tudunk vásárolni, és hosszú éveken át hordhatunk. Ha pedig az ember nem is vágyik szemüvegre, nem árt részt venni a szűrővizsgálaton, hiszen a szemnek számos betegsége van a homályos látáson kívül. A szem ápolása pedig rendkívül fontos, hiszen a szem a legfőbb érzékelőszervünk, amire vigyáznunk kell.

Share