A munkásszállókról őszintén

A munkásszállókról őszintén

A munkásszállást körülvevő sztereotípiák ellen!

Véleményem szerint ez a témakör tipikusan azon kérdéskörök közé tartozó kicsit tabu, kicsit inkább nem is vagyunk rá kíváncsiak topik, ami tele van olyan sztereotpiákkatl, amiknek a nagy százalékuk teljességgel irreleváns és köze sincs a valósághoz. Célom, hogy most végre a tisztán látás véget kicsit lehúzzam e leplet a munkásszállók világáról. És leromboljam azon hamis feltételezések, miszerint a munkásszállók kizárólag koszosak, lepukkantak, igénytelenek lehetnek és csak az választja ezt az opciót, akinek nincsen pénze jobb szállásra, vagy lakásra.

Ez teljesen hamis feltételezés és egyrészt sértő azokkal szemben akik ezt az alternatívát választják, másrészt szerintem igenis nagyon jó opció arra az esetre, ha az ember munka céljából tölt pár napot távol az otthonától és mindössze annyi időre megy haza, hogy lefeküdjön és elaludjon, majd másnap újra felkeljen és hajnalban menjen is el. Erre egyszerűen felesleges kivenni egy luxus szálló szobáját. Hiszen minek fizessen valaki komoly összegeket ténylegesen csak azért, hogy legyen hol aludnia?

A másik opció, amihez szintén rendkívül lenézően szokott viszonyulnia társadalom, az az amikor valaki egy bizonyos ideig bent is lakik egy munkásszállón. Véleményem szerint ebben semmi szégyellni való nincsen! Egyik ismerősöm példának okáért azért választotta ezt az alternatívát a kedves párjával együtt, hogy tudjanak gyűjteni. Ugyanis ne legyünk elrugaszkodva a valóságtól, de nagyon kevés olyan fiatal él ma Magyarországon, aki pályakezdőként meg tudná ugrani azt a lécet, hogy a semmiből önálló életet kezdjen, családot alapítson stb. Ez a társadalom nagy százalékának teljességgel lehetetlen. Személy szerint én nagyon hálás vagyok a felmenőimért, hogy nem a nulláról kell elkezdenem az életemet, hanem komoly alapokkal vághatok neki a nagy betűs életnek! De azért legyünk őszinték, a realitás talaján maradva, azért e nagyon ritka alternatíva.

Márpedig személyes véleményem szerint, amennyiben két fiatal úgy dönt, hogy egy kis ideig inkább a lakhatási életszínvonalból lejjebb adnak és nem fizetik az irreálisan magas albérlet árakat, hanem a fent említett opciót választva ideglenesen beköltöznek egy munkásszállóba, ahol nagyon sok esetben maga az adott gyár, ahol dolgoznak fizeti a szállást és a napi 3 étkezést és emelett fizetésük nagy részét el tudják tenni. Akkor szerintem egy hatalmas kitörési lehetőség ! Hiszen ha csak kicsit is utána számolunk, azért 1 év alatt 1 millió még a legrosszabb esetben is összegyűlik a megtakarított pénzből! Ami már egy jó kiinduló pont! A fentieket összevetve őszintén szeretném , és célom, hogy azokat a sztereotípiákat, amik a munkásszálló kérdésköre körül kialakultak leromboljam és tisztázzam, hogy ez nem egy lenézendő, hanem igenis jó alternatíva tud lenni, ha az ember szeretne megtakarítani egy kis pénzt!

A munkásszállók alternatívái

Amikor magukról a munkásszállókról, mint olyanról beszélünk, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ezen belül is különböző kategóriák vannak. Első példaként felhozható a jelentősen olcsó munkásszálló ahol a fő/ éj árfolyama akár 999 Ft is lehet. Ahol ennyire alacsony áron lehet szálláshoz jutni, az nyilván nem annyira felszerelt, mint mondjuk egy  3 ezer/ éj körül mozgó opció ( az ennyire alacsony összegűek leginkább vidéken szoktak elhelyezkedni), de egy biztos, ha valaki csak egy éjszakára venné igénybe a szállót annak abszolút megéri. Léteznek kifejezetten magasabb kategóriájú szállások is, mint például a Budapest belvárosában kifejezetten jó minőségű, újépítésű, felújított nagyon ól felszerelt munkásszállások is. Ezeknek az összege általában olyan 3 ezer/ éj körül szokott mozogni. De a skála két szélén elhelyezkedő alternatívák között is találhatunk opciót, ami ugyan nem a ,,csúcskategóriás” munkásszállást üti meg de azért nagyon jó felszerelt és nagyon igényes. Ezeknek az ára olyan 2 ezer/ éj körül szokott mozogni.  De szinte kivétel nélkül mindegyikbe tartozik ( két fős szoba igénylés esetén) egy egészen pici fürdő és konyha, korszerű fűtés illetve melegebb ídő esetén légkondi, továbbá kábel tv illetve szükség esetén ingyen parkolás. Továbbá még egy bónusz, a legtöbb szálló esetében, napi szoba takarítás is tartozik az árba és szintén egy-két esetben étkezés is. De ezek iránt az adott munkásszálló honlapján lehet érdeklődni!

A munkásszállás előnyei

Konklúzióképpen én mindenkinek csak ajánlani tudom ezt az alternatívát. Nem kell foglalkozni a társadalom felépített sztereotípiáival ebben a kérdéskörben, hiszen teljesen alaptalanok. Sokkal inkább fel kellene világosítani a kritikusokat, hogy miért jó opció ez például egy pályakezdő fiatal számára. Véleményem szerint nagyon jó lehetőség ez és tiszta szívemből remélem, hogy egyre több munkásszálló fog épülni és nem csak az anyagi problémákra fog egy alternatívát nyújtani, hanem a munkanélküliség és a hajléktalanság kérdésére is! Manapság sem elhanyagolandó témák ezek, és mindannyiunknak érdeke, hogy ne szőnyeg alá söpört problémák, hanem valódi, hosszan tartó megoldások szülessenek.

Share